VisszaÉrtékes hagyatékok érkeztek Magyarországra a Mikes Kelemen Program keretében

2022. január 31.

A Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság által 2013-ban, a Magyar Diaszpóra Tanács kérésére életre hívott Program célja a diaszpórában fennmaradt és az érintett közösségek, illetve magánszemélyek által felajánlott, megsemmisüléstől veszélyeztetett könyvtári, levéltári hagyatékok Magyarországra szállítása, elhelyezése, feldolgozása és méltó felhasználása. 2014-2018 között összesen négy gyűjtési ciklus valósult meg, elsőként hét tengerentúli országban (Kanada, Amerikai Egyesült Államok, Venezuela, Brazília, Argentína, Uruguay, Ausztrália) kezdődött, majd 2017/2018-ban immár európai helyszínnel, Németország bevonásával egészült ki.

2014-2019 között 8 országból összesen több mint 5466 doboz veszélyeztetett hagyaték érkezett haza, melyek Magyarországra érkezésüket követően feldolgozás alá kerültek. A programba szakmai közreműködőként az Országos Széchenyi Könyvtárt (OSZK) és a Magyar Nemzeti Levéltárt bevontuk.

A Program 2015-ben kiegészült a diaszpóra magyar közösségeiben végzett történeti kutatásokkal és személyes interjúk “Oral History”-k készítésével, melyet 2015. és 2018. között 15 ösztöndíjas segített.

2016-ban a Program kiajánlási rendszere is elindult, amelynek köszönhetően az OSZK honlapján közlésre kerültek azok a listák, amelyekből az érdeklődőknek lehetőségük van válogatni a számukra releváns könyvekből, iratokból. A beérkezett anyagok hiánypótló része a magyarországi közgyűjteményekbe kerül, míg a fennmaradó anyagokból a kiajánlási rendszer útján a Kárpát-medencei intézmények válogathatnak.

2019-ig 9 ország 27 városának több tucat magyar közössége ajánlotta fel a Mikes Program számára adományait, amelyeknek összmennyisége megközelíti a 230000 dokumentumot. Az adományok túlnyomó többségét az Egyesült Államokból, Kanadából és Ausztráliából gyűjtötték össze.

A teljes cikk a Külhoni Magyarok  oldalán olvasható.